Mobil Ödeme Güvenliği Hakkında...

10 Ekim 2017 Salı

Mobil ödeme piyasası hızla büyürken bir taraftan da güvenlik konusu tüketicileri gitgide endişelendiriyor. Her ne kadar firmalar müşterilerine mobil ödemeler konusunda son teknoloji güvenlik önlemleri sunsa da zaman zaman kullanıcı bazlı hatalar pahalıya mal olabiliyor.

Yine de bizim yapabileceğimiz bazı önlemler var:

1 – Sadece güvenilir ödeme platformları kullanın

Mobil ödeme teknolojilerini kullanmadan önce kredi kartı bilgilerinizi hangi firmaya emanet ettiğinizi iyi bilmeniz gerekiyor. Eğer adı sanı duyulmadık bir platforma bu tarz kritik bilgileri emanet ederseniz ileride başınız çok ağrıyabilir.

Dolayısıyla öncelikli olarak telefonunuzun içinde yüklü olarak gelen mobil ödeme platformlarını öneriyoruz. Eğer bu platformları beğenmiyorsanız ya da böyle bir seçeneğiniz yoksa Google Wallet, BKM Express gibi gerçek kredi kartı bilgilerinizi saklamayan ve bunları paylaşmayan bilindik, güvenilir platformlar kullanmak yararınıza olacaktır.

2 – Sadece güvenilir uygulamaları indirin

Bu madde sadece telefonunuza kurduğunuz bankacılık uygulamalarıyla ilgili bir uyarı değil, indirdiğiniz diğer uygulamalar için de geçerli olan bir uyarı.

Uygulama marketlerinde birçok casus ve zararlı yazılım bulunabiliyor. Bunlardan birini telefonunuza kurduğunuzda bu uygulamalar cihazınızda yaptığınız diğer işlemlere, verilere, kimlik bilgilerine ulaşabiliyor. Dolayısıyla dijital cüzdanlarınızda tehlikeye giriyor. Özellikle Android cihazlarda sık sık görülen bu kötü amaçlı uygulamalara verilerinizi kaptırmamak için uygulamayı marketten indirmeden önce yayıncı firmaya ve yorumlara göz atmakta fayda var.

3 – Güçlü bir şifre kullanın

Kullanıcılar tarafından en çok göz ardı edilen konu şifre seçimi. Ancak “123456”, “qwerty” gibi kötü şifre seçimleri yüzünden mağdur olan insanların sayısı arttıkça bu konunun önemi daha iyi anlaşılıyor.

Mümkün olduğunda büyük-küçük harf, rakam içeren tahmin edilemez bir şifre seçmenizi öneriyoruz. Hatta eğer mobil ödeme platformunuz iki aşamalı güvenlik sunuyorsa bunu da kullanmayı ihmal etmeyin.

4 – Halka açık kablosuz ağlara dikkat

Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da özellikle kafeler ve meydanlarda sıkça kullanılan halka açık kablosuz ağlar. Bu ağların çoğu güvenlik açısından yetersiz ve saldırılara açık olduğu için telefonunuzla bu tarz bir ağa bağlıyken mobil ödeme gibi kritik işlemler yapmamanızı öneriyoruz. Bu ağlar üzerinden paylaştığınız veriler pusuda bekleyen kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

5 – Kredi kartınızı izleyin

Kontrol iyi bir güvenliğin temelini oluşturur. Yaptığınız işlemleri sık sık kontrol etmeniz güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

Hesabınız üzerindeki para akışlarını mobil bankacılık uygulamalarıyla rahat bir şekilde takip edebilirsiniz. Bu akışları yakından takip etmek sizi her zaman için tetikte tutacak ve işler yolunda gitmediğinde hızlı reaksiyon vermenizi sağlayacaktır.

5 – Virüs programı kullanın

Mümkünse Norton Mobile gibi Android, IOS uyumlu virüs programları kullanın.


Share/Bookmark

0 comments :