3D Secure 2.0 Hakkında...

6 Ağustos 2017 Pazar

E-ticaretde kullanılan 3D Secure standardı, mevcut güvenlik açılları nedeniyle 2.0 olarak güncellendi. 2.0 standardı yakın zamanda devreye girecek. Bununla birlikte, BKM’nin de bankalar ile birlikte çalışma yapması bekleniyor.

EMV 3DS 2.0'ın 3DS 1.0 ile karşılaştırıldığında en önemli geliştirmeleri şunlardır:
• Cep telefonu ve diğer müşteri cihazlarındaki uygulama içi satınalmaların desteklenmesi.

• Üye işyerleri, müşteriler, uygulama ve tarayıcı tabanlı uygulamalar için kimlik doğrulama işlemini ödeme sürecine entegre edilmesi.

• Issuer bankalar, müşterinin bankaya ek bir kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalmadığı durumlarda doğrulamasını mümkün kılıyor ve işlem yetkilendirmesiyle ilgili risk temelli kararlar alabiliyor.

• Mobil cüzdanlar için Tanımlama ve Doğrulama (ID & V) gibi servislere izin veren ödeme gerektirmeyen müşteri kimlik doğrulamasını etknleştiriyor ve kart için güvenli talep sağlıyor.

Yeni Bileşenler:

EMV 3DS 2.0, yeni kimlik doğrulama akışlarını desteklemek için 3DS ekosistemine yeni bileşenler ekledi. Merchant Server Plug-in (MPI) yerini 3DS Sunucusu aldı ve "3DS İsteyicinin Ortamı" na dahil edildi. Ticaret alanındaki bileşenler için ortak bir terim. Buna, 3DS İstemcisi, 3DS İsteci ve 3DS Sunucusu da dahildir.

• 3DS İstemcisi, kart sahibiyle iletişim kuran bileşendir. Bu, uygulama içi (3DS SDK) ve tarayıcı tabanlı satın alımlar (3DS Yöntemi) aracılığıyla yapılabilir. Her ikisi de sorunsuz bir çevrimiçi alışveriş deneyimi için 3DS istekte bulunanlarla entegrasyona izin verir.

• 3DS İsteği Kimlik Doğrulama İsteği (AReq) mesajlarını başlatır ve mobil uygulamadan / web sitesinden 3DS Sunucusuna 3DS ile ilgili verilerin güvenli hattıdır.

• 3DS İsteme Ortamı ile DS arasında bir arayüz sağlayan bir 3DS Sunucu.

Soldaki resim mevcut 3D Secure 1.0, sağdaki resim ise yeni 3D Secure 2.0 yapısını gösteriyor.


Share/Bookmark

SQL Server 2016 Studio Management İle Gelen Yenilikler...

SQL Server Management Studio veri dosyalarımız ve sunucumuzu yönetmemiz için gerekli olan temel programlardan biridir ve SSMS ( SQL Server Management Studio ) SQL server dağıtımları ile beraber ISO dosyalarının içinden çıkmaktadır.

1 – Check Update

Daha önceki SSMS sürümlerinde olmayan ve 2016 ile birlikte gelen yeni özelliklerden bir tanesi Check Update özelliğidir.

Daha önceki SSMS sürümlerinde bu özellik olmadığından 2016 güncellemesini manuel olarak yaptıktan sonra artık Check for Updates butonu yardımı ile de programı kaldırmadan güncelleme yapabileceksiniz.

2 – Canlı Sorgu İstatistikleri (Live Query Statics)

SSMS üzerinde diğer bir özellik ise canlı sorgu istatistikleri. Sorgu yazarken sorgu ekranımız üzerinde olan resimde işaret ettiğim Live Query Stats butonuna basarak sorgunuzu çalıştırdığınızda o sorgu ile alakalı IO rakamlarından CPU harcamalarına kadar olan tüm verilerin tamamını ekranınızda görebilir konumda olacaksınız

3 – Hızlı Gözatmat (Quick Launch)

Hızlı göz atma SSMS’e gelen yeni özelliklerden bir diğeri. Quick Launch aslında bir arama aracı. Fakat sadece kod ve veri tabanlarında değil SSMS üzerindeki menülerde de arama yapabilmektedir. Quick Launch SSMS panelinde sağ üst köşede bulunmaktadır.

Örneğin, SSMS font ayarlarını değiştirmek istediğinizde sadece “Fo” yazmanız yetecek ve hemen size bir liste şeklinde SSMS içerisinde bulunan özellikleri listeleyecektir.

4 – Query Ekranında Zoom Özelliği

Query ekranını okurken artık zahmet çekmeden daha büyük bir şekilde okumamıza olanak sağlayan zoom seçeneği sorgu ekranının sol alt köşesinde yer almaktadır

SQL Server Management Studio 2016 https://docs.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms adresinden download edilebilir.


Share/Bookmark

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nden Uyarı...

Kredi kartı ile internetten alışveriş dönemi 17 Ağustos'ta sona eriyor. Kredi kartı ile online alışveriş için 17 Ağustos'tan sonra müşteri onayı gerekecek. Artık kredi kartları sanal alışverişe kapalı olarak müşterilere gönderilecek

Bankalar müşterilere 17 Ağustos ile ilgili bilgilendirme mesajları gönderip, kart sahiplerinin online alışveriş yapmaya devam edebilmesi için kartını onaylatırmaları gerekiyor.

17 Ağustos’tan Sonra Ne Değişecek?

BDDK tarafından alınan karar neticesinde bankalar müşterilerine kredi kartı gönderirken online alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek.

Müşteri ise kredi kartını aldıktan sonra banka müşteri hizmetleri ile görüşüp internet kullanımı için gerekli onayları vererek alışveriş yapabilecek.

Mevcut kartlar için ise müşterinin bankaya 17 Ağustos'a kadar onay vermesi gerekecek.

Onaylar yazılı ya da bazı bankaların yönlendirmesi ile telefon mesajı ile yapılabilecek.

Bankalararası Kart Merkezi’nden Uyarı Notu:

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) kredi kartları ve banka kartlarının internet alışverişlerinde kullanımına ilişkin bir uyarı notu yayımladı. Notta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 27 Ekim 2016 tarihinde iletilen talimatından bahsediliyor. Bu talimata göre, kart sahiplerinin açıkça talebinin bulunmadığı hallerde, bireysel banka kartı ve kredi kartlarının internet alışverişine kapalı olarak karttların basılması ve konuyla ilgili BDDK tebliği öncesinde kart üretilmiş tüm kart sahiplerinden de bu talebin toplanması gerekiyor. Söz konusu uygulama kapsamında 17 Ağustos 2017 tarihine kadar, bu talebi alınmamış olan tüm bireysel kart müşterilerinin kredi kartları ile banka kartları 17 Ağustos’ta tarihinde internet alışveriş işlemlerine kapatılacağı vurgulanıyor.

Uyarıda, müşterilerden 17 Ağustos sonrasında bireysel banka ve kredi kartlarının hem yurtiçi hem de yurtdışı internet alışveriş işlemlerine açık kalması talep ediliyorsa, bankalarının müşteri temsilcileriyle, şubeleriyle ve internet ve mobil kanalları üzerinden iletişime geçebilecekleri bilgisi veriliyor.

BKM’nin Uyarısı; 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 27 Ekim 2016 tarihinde iletilen talimatı gereği, kart hamillerinin açıkça talebinin bulunmadığı hallerde, bireysel banka kartı ve kredi kartlarının elektronik ticaret işlemlerine kapalı olarak üretilmesi ve konuyla ilgili BDDK tebliği öncesinde kart üretilmiş tüm kart hamillerinden de bu talebin toplanması gerekmektedir. Söz konusu uygulama kapsamında 17 Ağustos 2017 tarihine kadar, bu talebi alınmamış olan tüm bireysel kart müşterilerinin kredi kartları ile banka kartları 17.08.2017 tarihinde internet alışveriş işlemlerine kapatılacaktır. 17 Ağustos 2017 tarihi sonrasında bireysel banka ve kredi kartlarınızın hem yurtiçi hem de yurtdışı internet alışveriş işlemlerine açık kalmasını talep ediyorsanız, bankalarınızın müşteri temsilcileriyle, şubeleriyle ve internet&mobil kanalları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: BKM


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Hacksaw Ridge-Savaş Vadisi (2016)

Gerçek bir hayat hikayesinden alınmış bir film. IMDB puanı 8.2…

Konu: Savaş Vadisi, İkinci Dünya Savaşı’nda ABD – Japonya savaşı sırasında insanları öldürmeyi reddeden vicdani retçi asker Desmond T. Doss’un sağlıkçı olarak savaşa gönderilmesi üzerine bir hikaye. Filmin vicdani retçi bir askerin hayat hikayesini temel alması. Doss savaşta insan öldürmeyi kabul etmemesine rağmen o cehennem atmosferinin içinde yer alarak birçok kişinin hayatını kurtarıyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2119532/


Share/Bookmark