Ticari Kartların İnternet'de Kullanımı ve Chargeback (Harcama İtirazları) Hakkında

19 Mart 2017 Pazar

Kartlar ödeme sorumluluğuna göre sınıflandırıldığında bireysel kart ve ticari kart olarak ikiye ayrılmaktadır. Bireysel kart, kart sözleşmesinin bir gerçek kişi adına yapıldığı ve tüm harcamalardan bireysel olarak kart sahibinin sorumlu olduğu kartlardır. Ticari kartlar ise; bir tüzel kişilik adına veya tüzel kişinin yetkilisi adına düzenlenmiş kartlardır. Bu sınıflandırmanın harcama itirazları açısından önemi, Visa ve Mastercard kurallarında ticari kartlar ile yarım 3D Secure olarak yapılan işlemleri kapsayan istisna maddelerdir.

3D Secure (3 Domain Secure Protokolü) ; internet üzerinden yapılan elektronik alışverişlerde, kart sahibinin kimliğini şifre vasıtasıyla doğrulayan ve Visa tarafından geliştirilen XML mesajlarının SSL (Secure Socket Layer) üzerinden gönderilmesini sağlayan bir güvenlik protokolüdür.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dolandırıcılığı asgariye indirme, alışveriş işlemlerini daha güvenli hale getirme ve internet üzerinden yapılan alışveriş hacmini genişletme ihtiyacından doğmuştur.

3D secure iki şekilde gerçekleşmektedir:

1- Tam 3D Secure (Full 3D Secure) işlemler – kart sahibi 3D Secure, işyeri 3D Secure

2-Yarım 3D Secure (Merchant only 3D Secure) işlemler – sadece işyeri 3D Secure

Yurt içi (BKM)  e-ticaret işlemlerinde ticari kart / bireysel kart ayrımı yoktur. Yurt içinde 3D Secure yöntemi ile gerçekleşen Tam ve Yarım 3D Secure işlemlerde, kart hamillerinin fraud nedeni ile harcama itirazında bulunma hakkı yoktur.  Bu nedenle şunu söyleyebiliriz, Yurtiçi işlemlerde  3D Secure yöntemi işyerlerini fraud nedenli harcama itirazlarına karşı korumaktadır.

Yurtdışı (Visa ve Mastercard) e-ticaret işlemlerinde ticari kart / bireysel kart ayrımı bulunmaktadır. Yurtdışı işlemlerde  3D Secure yöntemi ile gerçekleşen Yarım 3D Secure işlemlerde, ticari kartları kapsayan istisna maddeler mevcuttur. Bu istisna maddeye giren durumlarda, ticari kart ile yapılan işlemlerde kart sahibi bankaların chargeback yapma hakları bulunmaktadır.

Visa’nın 83 no’lu neden koduna göre: Visa US bölgesinde basılmış veya kullanılmış ticari kartlar hariç şeklinde ticari kartları kapsayan istisna madde mevcuttur. Dolayısıyla, bu istisnai hüküme giren durumlarda, ticari kart ile yapılan işlemlerde kart sahibi bankaların chargeback yapma hakları bulunmakatadır.

Mastercard’ın 4837 neden kodunda: sadece ticari kartlar için  Şubat 2007 ile Nisan 2014 tarihleri arasında bir istisnai kural vardı. Bu kurala göre, Yarım 3D Secure olarak gerçekleşen tüm yurtdışı ticari kart işlemlerinde, kart bankalarının fraud nedeni ile chargeback yapma hakkı bulunuyordu. Sözkonusu istisna, 2014 tarihinden itibaren gerçekleşen işlemlerden başlamak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Sonuç olarak, Yurtdışı Mastercard işlemlerinde de şu an ticari kartlar için bir istisna kural bulunmamakta ve kart bankalarının fraud nedeni ile chargeback yapma hakkı bulunmamaktadır.

Kart kabulünde ayrımcılık yapılamaz kuralı nedeniyle, işyerleri kart kabulünde bireysel kart ve ticari kart ayrımı yapamazlar. Ancak chargeback sorumluluğunun ticari kart istisnası nedeniyle işyerine kaldığı işlemleri sadece tam 3D Secure olarak kabul edecek bir yapıya geçerek, işyerleri bu riskten korunabilir.


Share/Bookmark

Krav Maga-Sliding Parry Tekniği

Sliding Parry ya da Açışan Paraşüt yöntemi yakın mesafede saldırganı şaşırtmak için kullanılan tekniklerden biridir.

Parmaklar kırılmalara karşı V şeklinde, bükülmeden ani yaklaşan saldırgannın boğazına veya gözüne doğru hamle yapılır. Amaç saldırganı şaşırtmak ve uzaklaştırmaktır.

Yine saldırgana devamında Hook Punch tekniği ile çenesine doğru hamle yapılarak saldırganın vuruş açısı kapatılır.

Son hamle olarak elimizi saldırganın kol altından geçirerek boğaz kilitimizi yapıyoruz. Dikkat ederseniz kafamız, saldırganın kafasının arkasında olduğu için ani kafa vuruşlarından ve saldırganın boştaki elinden korunmuş oluyoruz.


Share/Bookmark

SQL Server Check Constraint Ekleme

Herhangi bir veri tablosundaki her bir sütun içindeki saklanan veri belirli bir veri tipindedir ve hatta maksimum boyutuda belirlenmiştir. İlgili sütuna NULL veri girilebilir mi, girilemez mi, bu bile tablonun oluşturulması esnasında belirtilmektedir. Örneğin INT veri tipi tanımlanmış bir sütuna biz herhangi bir string değer girememeliyiz. Ama biz eğer tablolarımı oluştururken herhangi bir kısıtlama tanımlamadı isek, kullanıcının bu istenmeyen durumları gerçekleştirebilmesinin önüne geçemeyiz. Sonuç itibari ile sayı istenen bir alana kullanıcı herhangi bir kelime girebilir ve eğer biz kısıtlayıcı yani constraint tanımlamaz isek kullanıcının girmiş olduğu bu veriyi kabul ederiz.

İşte bu gibi durumların önüne geçebilmek için tablolarıma Check Constraint yani kontrol kısıtlayıcıları ekleyebiliyoruz. Bu check constraintler ile bir çok şeyi yapabiliriz. Örneğin sadece INT veri girilmesini sağlayabiliriz ya da sadece belirli bir aralıkta değer girilmesini sağlayabiliriz. Diyelim ki bir yaş bilgisi istiyorsunuz o alana tabii ki 0 ile mantıksal olarak düşünürsek 100 arası değer isteriz. Tabi maşallah daha fazla yaşayanlar da olabilir . Yani bir kolonun NULL değer olabilme ihtimali ya da NULL olmama ihtimali de aslında bir nevi constraint yani kısıtlamadır.

MS-SQL’de kod yazarken bir tablo oluşturulması esnasında nasıl kısıtlayıcı ekleyebiliriz görelim. Syntax aşağıdaki gibidir.

CREATE TABLE ( , ,
CONSTRAINT CHECK (<şart>))</CONSTRAINT></VERI></VERI>

Oluşturulmuş bir tabloya sonradan constraint eklemek istediğimizi varsayarsak synatx şu şekilde olur:

CREATE TABLE ( , )
ALTER TABLE ADD CONSTRAINT CHECK (<şart>)</CONSTRAINT></VERI></VERI>

Örnek olarak aşağıdaki gibi bir tablo oluşturuyorum.

Daha sonra tablomda değişiklik yapıyorum ve yeni bir constraint ekliyorum. Kolon1 değerleri 1 ve 12 dahil olmak üzere bunların arasında olsun istiyorum.

Şimdi tablomuza veri ekleyelim.

Burada ilk veri eklenir, çünkü herhangi bir constrainte yakalanmıyor. Ancak ikincisi eklenmeyecektir. Çünkü biz kolon1 için 1 ve 12 (1 ve 12 dahil) arasında olacağı şartını eklemiştik. Kodda ise kolon1’e 13 eklenmek isteniyor.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Underworld Blood Wars-Karanlıklar Ülkesi Kan Savaşları (2016)

Konu: Anna Foerster'in yönetmenliğini üstlendiği, Kate Beckinsale'in Selene'e yeniden can vereceği Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları, Lycan ve Vampir Savaşı arasında kalmış Selene'in hikâyesini anlatmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü Karanlıklar Ülkesi (Underworld) serisinin yeni ve son filmi, Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları'nda Selene, kendisine ihanet eden Lycan'lar ve de Vampirler'in büyük saldırısı altındadır. Yanında yer alan David ve babası Thomas ile birlikte, Selene, bu en büyük fedakarlığı yapmasını gerektirse de Lycan'lar ve Vampirler arasındaki savaşı mutlaka sona erdirmelidir.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt3717252/


Share/Bookmark