SQL Server 2016 Yenilikleri...

3 Nisan 2016 Pazar

Daha önceki versiyonlara oranla çok ciddi yeniliklerin bulunduğu SQL Server 2016 için Database Engine servisine gelen bir çok yenilik var;

-SQLServer 2012 ile beraber gelen ve SQL Server 2014 ile yenilikler kazandırılan Columnstore Index mimarisi SQL Server 2016 ile daha da ilgi çekici hale getirilmiş durumda. Nonclustered Columstore Index‘ler artık updateable (güncellenebilir) duruma getirilmiş durumda ve In Memory tablolar üzerinde artık Columnstore Indexler oluşturabiliyorsunuz.

-SQL Server 2016 ile beraber  memory-optimized tablolarınız ve natively compiled stored procedureleriniz üzerinde artık ALTER işlemleri gerçekleştirebileceksiniz. SQL Server 2014’te yapılamayan bu kısıt artık ortadan kaldırılmış durumda.

-SQL Server 2016 ile beraber SQL Server Management Studio üzerinde çalışmakta olan sorgularınızın (canlı sorgular) execution planlarını da artık inceleyebiliyor olacağız. Include Live Query Statistics özelliğini aktifleştirerek bu yenilikten faydalanabiliyorsunuz.

-Yeni gelen özelliklerden bu güzel bir özelik; Query Store yardımıyla çalıştırılan sorgularınıza ait execution planları (query plan) artık geçmişe yönelik saklayabilecek, planlarda oluşan değişikliklerin getirdiği performans farklılıklarını inceleyebilecek ve gerektiğinde saklanan query planlardan istediğinizi kullanması için SQL Server’ı force edebileceksiniz.

-Temporal Tables özelliği ile artık verilerinize ait tarihsel değişime de erişebiliyor olacaksınız. System-versioned-tables olarak da anılan bu sistem ile oluşturulan tablolarınızın hem güncel verisi hem de geçmişe yönelik bir zaman dilimindeki verinin değerine erişebileceksiniz.

-Managed Backup özelliğine getirilen yenilikler ile artık managed backuplarınızı ister otomatik, ister custum bir schedule ile alabileceksiniz. Üstelik veritabanınız Simple Recovery Model‘i kullansa bile artık managed backup kullanabileceksiniz. Ayrıca daha önce desteklenmeyen system databaseleri için de artık managed backup özelliğini kullanabileceksiniz.

-Artık SQL Server kurulumu yaparken uygulamalarımız için kritik öneme sahip olan TempDB için birden fazla data dosyası oluşturabileceksiniz. Multiple TempDB Data Files yeniliği ile kurulum aşamasında bu ayarları yapmak artık mümkün.

-Kullanmakta olduğumuz yazılımlarla ve sistemlerle genelde ortak bir dil üzerinden iletişim kurmak ve veriyi transfer etmek isteriz. Şimdiye kadar kullanılan ve SQL Server’ın da 2005 sürümünden beri destek verdiği XML bu yapıların başında gelmekteydi. Ancak son yıllarda XML kadar önem kazanan ve sıklıkla kullanılan JSON (JavaScript Object Notation) formatı için SQL Server şu ana kadar destek vermemekteydi. SQL Server 2016 ile beraber artık sorgu sonuçlarını JSON formatında almak da mümkün hale getirildi.

-SQL Server 2016 ile gelen en güzel yeniliklerden biri olan Always Encrypted özelliği ile verinin her ortamda güvenli bir şekilde saklanmasını ve şifrelenmiş verinin sadece veriye erişen uygulama tarafından ele alınabilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece SQL Server üzerinde en yüksek yetkilere sahip olan DBA’leriniz bile ilgili key’e erişemediği için veriye erişemeyecektir.

-Stretch Database özelliğini kullanarak çok sık kullanılmayan ve arşiv amacıyla saklamak istediğiniz dataların Azure Blob Storage üzerinde saklanmasını ve transactional datalarınızın da on premise sistemler üzerinde saklanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sadece arşiv dataya ihtiyaç duyulduğunda ilgili sorgularınız veriyi Azure Storage’dan getirecek diğer sorgularınız lokalden çalışmaya devam edecektir.


Share/Bookmark

KravMaga-Bıçaklı Hızlı Saldırılarda Savunma Teknikleri

Herkesin en tereddüt ettiği nokta hızlı saldırılarda düşünmek ve aksiyonu almak…

Örneğin: Koşarak size elinde bıçakla, sopayla v.b. yaralayıcı bir metaryelle gelen saldırgandan nasıl kendimizi savunup, minimum düzeyde hasar alırız?

-FA denilen, Fast Attack (Hızlı Saldırı) saldırılarda öncelikle guard pozisyonu alınır.

-Eğer sağ guard alıyorsak, yani sol bacak önde ise sol bacak saldırganın geliş yönüne doğru hafifçe dışarı atılır.

-Saldırganın, “kasık bölgesine” low kick veya straight kick (alt seviye tekme) atılır.

-Low kick atılırken ökçe dediğimiz ayağın ön alt kısmıyla vurulur. Kesinlikle bacak arasına vurmaya çalışmayalım. Hızlı aksiyonlarda, saldırgan bacak arasını kapatabilir veya bacak arasını tutturamayabiliriz. Bu esnada saldırgan dengemizi bozabilir.

-Low veya straight kick vurmanın temeli, dizi 90 derece karına çekip vurmaktır.

-Vuruş esnasında vücut hafifçe geriye verilerek tekme atılır. Amacımız saldırgandan kedmizi korumak.

-Eğer saldırganın sağ elinde bışak veya sopa varsa sola doğru, sol elinde bıçak veya sopa varsa sağa doğru, vücüdumuzu döndürmeliyiz.

UYARI: Bu hareketler, düzenli antreman ve çalışmalarla tekrarlanarak yapılır. Tekme vuruş tekniği, doğru duruş pozisyonu için en az 2-3 ay eşli çalışma yapmak gerekir.


Share/Bookmark

TROY Hakkında...

Türkiye’de lisansı olan ve başka ülkelerde de kullanılabilen kredi kartı yoktur. Türkiye’deki bankalar,dünyada geçerliliği olan ve lisansı başka ülkelerdeki kuruluşlara ait sistemleri kullanan kredi kartlarını piyasaya sunmaktadırlar. Bankalar, uluslararası kredi kartı ağ işleticisi kuruluşlar ile sözleşmeler düzenleyerek bu kuruluşların lisansına sahip kredi kartlarını çıkartmaktadırlar. Tüm dünya’da kabul gören ve yaygın ağ yapısına sahip altı büyük ve önemli kartlı ödeme sistemi vardır. Bunlar; Visa, Mastercard,Amerikan Express,Dinners Club,JCB ve China Union Pay’dir. Türkiye’de kullanılan kartların yaklaşık yüzde 57’si Visa, yüzde 42’si Mastercard ve yüzde 1’i ise American Express’dir.

Türkiye’deki bankalar da, BKM çatısı altında güçlerini birleştirerek Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ödeme yöntemi olacak TROY’u 1 Nisan 2016’da kullanıma açtılar. Bu tarihten sonra Türk bankaları TROY logolu kartlar çıkartabilecekler.

Buraya kadar herşey çok güzel, ama TROY ile ilgili kafalara takılan bazı sorular var.

Genel olarak yapılan yorumlardan anladığım, TROY ismi pek rağbet görmedi gibi. TROY’un ismi : Türkiye: TR, Ödeme: O, Yöntemi: Y  harflerinden oluşan kısaltmayla oluşturulmuş. Aynı zamanda İngilizce’de Truva anlamına geliyor. Marka ismi oluşturulurken, hem her harfin temsil ettiği bir anlam olması hem de genel olarak yurtdışında Türkiye’yi çağıştıran bir ad olması için fazla zorlama yapılmış gibi duruyor.

Türkiye’de 58 milyon kredi kartı ve 106 milyon banka kartı var. Türkiye kart olarak doyuma ulaştı zaten iki yıldır kart sayısındaki artış nerdeyse durma noktasına geldi. Özellikle 106 milyon banka kartı çok yanıltıcı bir rakam. Kredi kartına mevduat hesabı bağlanabildiği için, aynı bankadan hem kredi kartı hem de banka kartı kullanılması artık gereksiz. Banka kartlarının çoğu pasif durumda, banka kartlarının alışverişte kullanılma oranları da bunu doğruluyor. Bu durumda bankalar Troy logolu kartları kime verecek ya da kim Troy logolu kart isteyecek ?

İlk aşamada sadece yurtiçinde kullanılabilecek, yine kart ücreti alınacak ama bankaların daha düşük tutar belirlemesi Bekleniyor. Troy logolu kartların talep edilmesi için bir farklılığı ortaya koyması gerekir. Sadece Türk markası vurgusu ya da bunun üzerine kurulacak bir strateji ile bir yere gelinmesi zor. Türk bankaları hatta bankacılık sistemi dünya üzerinde her zaman söz sahibi ve takdir görüyor. Ancak iç piyasada aynı saygınlığa sahip değil. Bankaların tüketiciler neslinde algısı her geçen gün kötüleşiyor.

Troy için oluşturulacak mevzuat da önemli. Mastercard ve Visa’nın kullandığı mevzuatı alıp türkçeye çevirerek, sadece Türkiye’de kullanılan istisnai kurallar içine eklenerek mi bir mevzuat oluşturulacak yoksa tamamen sıfırdan Türkiye’nin gerçeklerine ve ihtiyaçlarına göre yeni bir mevzuat mı oluşturulacak? Bu da Troy için belirleyici olacak.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, TROY’un hedefini Türkiye’nin en büyük üç ödeme yönteminden birisi olmak olarak açıklamış. Zaten Amerikan Express’in Türkiye’de payı yüzde 1’in bile altında. Bu nedenle Mastercard ve Visa’dan sonra Troy’un Türkiye’nin en büyük üçüncü ödeme yöntemi olması gerçekçi ve potansiyeli göz önüne alındığında ulaşılması zor olmayan bir hedef olarak gözüküyor.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: In the Heart of the Sea-Denizin Ortasında (2015)

Gerçek bir hikayeden alınmış. IMDB puanı şu an için 7.0 İzlemenizi tavsiye ederim…

Konu: 1820 yılında Nantucket isimli balina avlamakta olan bir geminin, dişli bir İspermeçet balinasının saldırısı sonucunda parçalanmasını konu alan film, Pasifik Okyanusu'nun kalbinde yaşanan bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Sadece 8 kişinin canlı olarak kurtulduğu bu olay, daha sonra ünlü yazar Herman Melville'in doğuracağı Moby Dick efsanesine de ilham veriyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1390411/


Share/Bookmark

4.5 G Hakkında...

LTE, İngilizce karşılığı olan Long-Term Evolution, yani Uzun Süreli Gelişim anlamına gelen kelimenin kısaltılmasıldan elde ediliyor. Bizi ilgilendiren şekilde basitçe anlatmak gerekirse 4G hızının bir diğer adı olarak kullanılan bir terim. Yani Yüksek Hızlı İnternet diyebiliriz aslında.

Klasik 4G, 2011 yılından beri hayatımızda. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.

Ancak bu durum kısa sürede değiştirilerek 4G ve 4.5G yazısına dönecek. Çünkü BTK bu noktada bir karar almıştı. Birkaç gün içinde cihazlarınızda LTE veya LTE-A yerine 4.5G ya da 4G yazılarını göreceksiniz.

LTE Cat 2 50 Mbps indirme, 25 Mbps yükleme

LTE Cat 3 100 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 4 150 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 6 300 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 7 300 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

LTE Cat 9 450 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 10 450 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

4.5G uyumlu telefonlar

450Mbps'ye kadar destekleyen cihazlar

· Samsung Galaxy S7 / Galaxy S7 edge

· LG G5

· HTC One M9

· LG G4

· LG V10

· LG G Flex 2

· Sony Xperia Z3+ / Z4

· Sony Xperia Z5 / Z5 Premium / Z5 Compact

300Mbps'ye kadar destekleyen cihazlar

· Apple iPhone 6S ve 6S Plus

· General Mobile 5 Plus

· Samsung Galaxy S6

· Samsung Galaxy S6 Edge

· Samsung Galaxy S6 Edge Plus

· Samsung Galaxy Note 5

· Samsung Galaxy Note 4

· Samsung Galaxy Note Edge

· Nexus 6

· Huawei Ascend Mate 7

· Honor 6

· Honor 7

· Huawei P8

· Samsung Galaxy A7 2016

· Samsung Galaxy A5 2016

· Samsung Galaxy A3 2016

150Mbps'ye kadar destekleyen cihazlar

· Apple iPhone 6

· Apple iPhone 6 Plus

· Apple iPhone SE

· Asus Zenfone 2 (Intel Atom işlemcili)

· Asus Zenfone 2 Laser

· Asus Zenfone 2 Selfie

· HTC One M9+ (MediaTek Helio X10 işlemcili)

· Lenovo Vibe P1

· Lenovo Vibe Shot

· Samsung Galaxy S5

· Samsung Galaxy J7

· Samsung Galaxy J5

· HTC One M8

· HTC One M8s

· HTC One E8

· HTC Desire Eye

· Sony Xperia Z3

· Sony Xperia Z3 Compact

· Sony Xperia M5

· Sony Xperia C4

· Sony Xperia M4 Aqua

· LG G3

· LG G4 Beat

· Casper VIA M1

· Casper VIA V10

· Teknosa Preo P2

· Turk Telekom TT175

· Alcatel One Touch Idol 3

· Vestel Venus V3

· Vodafone Smart 6

· Turkcell T60

· Meizu M2 Note


Share/Bookmark

CryptoLocker v2 ( Şifreleme Virüsü) Hakkında

CryptoLocker; fidyeci (ransomware) truva atıdır.  FBI Virus, Police Central e-crime Unit Virus, Department of Justice Virus ve  buna benzer tehlikeli virusleri çıkartan gruba ait oldukça tehlikeli bir virustur. CryptoLocker  kullanıcıların kişisel dosyalarını şifreleyerek kilitler ve fidye  istediklerini belirten bir ekran gelir ekrana. Görmüş olduğunuz gibi belli bir müddet verir  kullanıcılara. Ödeme yapılması durumunda açacaklarını, aksi durumda zaman dolduktan  sonra imha edileceğini belirtir. Peki ne kadar güvenilir parayı yatırdıktan sonra açacaklarına,  bu da şüphelidir.

TÜBİTAK’ın da bu konuyla ilgili uyarı yazısı mevcut; http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/zararli-yazilimlar/guncel-cryptolocker-saldirisina-dikkat.html

CryptoLocker Nasıl Çalışır?

Uzmanlara göre bu virus resmi yazışmaları kullanmaktadır. Kullanıcıların kolayça açmasını sağlayacak türden mailler gönderir. Bankanıza ait borç, ödemeler, kargo şirketinizden gelen mail, satın aldığınız siteler vs gibi. Kullanıcı dosyayı açtığı anda dosyaları kilitlenir. Uzman araştırmalarına göre genellikle şu uzantıları etkiler; 3fr, accdb, ai, arw, bay, cdr, cer, cr2, crt, crw, dbf, dcr, der, dng, doc, docm, docx, dwg, dxf, dxg, eps, erf, indd, jpe, jpg, kdc, mdb, mdf, mef, mrw, nef, nrw, odb, odm, odp, ods, odt, orf, p12, p7b, p7c, pdd, pef, pem, pfx, ppt, pptm, pptx, psd, pst, ptx, r3d, raf, raw, rtf, rw2, rwl, srf, srw, wb2, wpd, wps, xlk, xls, xlsb, xlsm, xlsx. Yani Microsoft ürünlerinin dosyaları (word, excel vb), Adobe ürünlerinin dosyaları (ai, eps, psd vb), resim/fotoğrafları (jpg, raw vb), ve çok farklı uzantılarda dosyaları etkilemektedir.

Genellikle pdf görünümlü exe dosyalarından gelmektedir. Eğer uzantı, kurulum sırasında default olarak görünmeyecek şekilde ayarlı ise pdf mi exe mi ayırt edilemeyecektir ve görünümü pdf olduğundan exe olma ihtimali aklımıza bile gelmeyecektir. Pdf zannettiğimiz dosyayı açtığımızda sistemi kilitleyecektir, cryptolocker fidye isteyecektir. Bilgisayarı baştan başlatmak, pdf’i silmek ya da benzeri hareketler işe yaramayacaktır. Bu sırada kesinlikle, harici aparatlar kullanmayın (usb, telefon, harici harddisk vb..)


Share/Bookmark

Samsung Galaxy S7 - LG G5 Karşılaştırması

Açıkcası G5 beni şaşırttı. Beklediğimden daha iyi bir telefon…

 Galaxy S7, S6’ya göre CPU konusunda %30, GPU konusunda ise %60 daha yüksek performans sunuyor.

LG G5'te ise mobil platformun en üst seviye yonga setlerinden Snapdragon 820 bulunuyor. Galaxy S7'nin de Snapdragon 820'li işlemcisi var.

Diğer taraftan her iki telefonda da Always-on özelliği bulunuyor. Pili pek fazla tüketmeyen bu özellikle birlikte telefonların ekranlarını sık sık açıp kapatmak zorunda kalmıyorsunuz. Cihazların ekranları devamlı açık kalacak.

Kamera konusunda da iki telefonun çok iddialı gözüküyor. LG G5, 16 MP+8 MP çift arka kamerasıyla dikkat çekerken, Galaxy S7'de ise dünyanın ilk f/1.7 lensli 12 MP kamerası bulunuyor. Galaxy S7 özellikle düşük ışıkta üstün performans sunuyor. Ayrıca S7'de Canon kameralarda bulunan Dual Pixels teknolojisi var. Bu da bir ilk!

Galaxy S7 3,000mAh pile sahipken, LG G5 ise 2,800mAh pile sahip.

Aşağıdaki tablolardan karşılaştırmalı özelliklerine bakabilirsiniz.


Share/Bookmark