Kravmaga Self Defense (Kendini Savunma) Teknikleri

5 Ocak 2016 Salı

Kravmagen ya da Kravmaga (İbranice "yakın dövüş"), İsrail askeri güçleri tarafından geliştirilen ve kullanılan savaş sanatları tekniğidir.

Krav Maga’nın  kurucusu  Emrich "Imi" Lichtenfeld, İsrail bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İsrail Ordusu’nda (IDF- Israel Defence Forces)  askerlere fiziksel eğitim, yüzme, bıçak, bıçaklı saldırılara karşı savunma ve yüz yüze dövüş eğitimleri verdi. Ve böylece Kravmaga’nın gelişimi ve popülaritesi artdı.

Tabii bunu Türkiye'de devam ettiren, eğitimini veren ve benim eğitimini aldığım İsrail Krav Magen Derneği'nin Türkiye Temsilciliği bulunmaktadır. (K.A.M.I.)

Krav Maga, İsrail Güvenlik Güçleri tarafından belirli değişikliklerle kullanılmaktadır. Kişisel savunma (self-defense) için daha basitleştirilip askeriyede kullanılan öldürme teknikleri çıkarılmış bir versiyonu; Yakın dövüş, sivil hayatta açılan kurslarla dünyanın her yerinde veriliyor.

Kravmaga içinde çeşitli spor tekniklerini ve felsefesini barındırması, basit, sokağa dönük olması nedeniyle özellikle son 5 yılda, çok tutuldu. Bu sporda, box, kicxbox, Jujitsu, jimnastik, aikido, judo, taekwondo, fullcontact tekniklerini hepsini öğrenebiliyorsunuz. Silah, sopa, bıçak,satır kesici aletler ve çıplak elle savunma ve saldırı tekniklerini benimsemiş oluyorsunuz.

Ben, belirli aralıklarla, fırsat buldukça  bu sporun sokakda nasıl kullanılacağını, kendimizi bir saldırı olduğunda nasıl koruyacağımızı anlatmaya çalışacağım;

Sokaklarda karşıdan gelen sopalı saldırılarda ;

-“Overhand one handed strike defence” dediğimiz tek elle savunma/saldırı tekniğini kullanıyoruz.

-Bu teknikde, eller kullaç biçiminde birleştirilip, kafa hafif önde, saldırganın sopa vuracağı omuzuna doğru hamle yapılır. Bunun nedeni ise saldırganın sopayı nasıl vuracağını bilmediğimiz içindir.

-Sopanın tutulduğu el, bilekden yakalanır. Buradaki püf nokta, bileği koltuk altına doğru kitlemek. Çünkü, saldırgan aynı güçte elini geri çekmek isteyecektir.

-Karına doğru diz vuruşu (knee strike) yapılır. Diz vuruşu 90 dece dik karın üstü, diyafram veya karaciğere doğru vurulur.


Share/Bookmark

0 comments :