iPhone veya iPad’de Tuş Sorunu Yaşayanlar İçin Geçiçi Çözüm (AssistiveTouch)

2 Ağustos 2012 Perşembe

Bazı kullanıcılar ekranını kilitlemek, yani cihazı uyku moduna sokmak için genelde kendileri cihazın üstündeki Power (Kapama/Açma) tuşuna basmayı tercih ediyor. Her ne kadar Ayarlar -> Genel -> Otomatik Kilit menüsünden, cihazın kullanılmadığı durumlarda bir süre sonra kendiliğinden kilitlenmesi sağlanabilse de, genel eğilim manuel kilitleme oluyor.

Bir de doğal olarak hepimiz Home (Ana Menü) tuşunu çok sık kullanıyoruz. Özellikle de iPhone’da, bu iki tuş (Home ve Power) çok sık kullanıldığı için, sorun çıkarma olasılığı yüksek oluyor. İşte cihazında bu tip fiziksel tuş arızası yaşayanlar ve hemen tamir ettirme imkanı olmayanlar için, Ayarlar -> Genel -> Erişilebilirlik menüsü altında, AssistiveTouch isminde geçici bir çözüm bulunuyor.

Herhangi bir uygulamadayken “Ana Ekran” seçeneğine tıkladığımızda uygulamadan çıkıp Ana Ekran’a dönüyoruz. “Aygıt” seçeneğine tıkladığımızda da karşımıza cihazımızdaki diğer fiziksel tuşların işlerini yapan seçenekler ile karşılaşıyoruz. Ekranı kilitlemeden cihazı sallamaya, sesini kısmadan ekranı döndürmeye kadar önemli tüm seçenekler bu ekranda yer alıyor.

Favoriler” ekranında ise, bizim Ayarlar -> Genel -> Erişilebilirlik -> AssistiveTouch menüsünden kaydettiğimiz Özel Hareketler’imiz yer alıyor. Örneğin bir uygulamada çok sık parmağımızla “Z” şekli çizmemiz gerekiyor ve biz de bunu rahatça yapamıyorsak, önceden özel hareket olarak kaydedip Favoriler menüsünden de kolayca bu hareketi çağırıp, ekrana uygulayabiliyoruz.


Share/Bookmark

0 comments :