Zeka ve Hafıza Egzersizleri

9 Eylül 2011 Cuma

Herkesin merak ettiği, yapmak istediği ama bir türlü yapamadığı :) zeka / hafıza mitleri… Aslına bakarsanız aşağıda yazanlar, yapılmayacak kadar zor şeyler değil sadece istemek gerekiyor…

7 Günde Daha Zeki Olmak Mümkün mü?
Yapılan bir araştırma zekayı ve hafızayı %40 oranında artırmak mümkün olduğunu ortaya koymaktadır. Beynin egzersizler yardımıyla güçlendirilebileceği prensibinden yola çıkılarak hazırlanan araştırmaya katılan 100 kişinin, IQ puanlarında %40 oranına varan artış gözlemlendi. 1 hafta boyunca uygulanan egzersiz programı ise şöyle;

    1.gün: Gözlerinizi kapatarak duş alın ve dişlerinizi fırçalarken her zaman kullandığınız elinizi değil diğer elinizi kullanın.
    2.gün: Sabah kısa bir yürüyüşten sonra küçük bir bulmaca çözün.
    3.gün: İşe giderken her zaman kullanmadığınız bir araçla yada yürüyerek gidin. Akşam yemeğinde balık yiyin.
    4.gün: Sözlükten bilmediğiniz birkaç kelime öğrenin ve gün içinde bunları kullanmaya çalışın.
    5.gün: Pilates, yoga yada meditasyon derslerine katılmaya çalışın, eğer böyle derslere katılma imkanınız yoksa sakin bir yerde kendinizi dinleyin, yeni insanlarla tanışın.
    6.gün: İşe giderken daha önce kullanmadığınız bir güzergah seçin. Televizyonda bilgi programlarını izlemeye çalışın.
    7.gün: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışveriş listenizi ezberleyin.

Hafızayı Güçlendirmek:
Yaşın ilerlemesi, hafızamızın zayıflamaya başlamasına ve yakın geçmişte olanları bile hatırlamamızın güçleşmesine neden olabilmektedir. Oysa onu aktif bir halde tutmak yine bizim elimizdedir. Bunun için günlük hayatımızın akışını etkilemeden rahatlıkla uygulayabileceğimiz basit egzersizler yapabiliriz.

    1-Birinci kural inanmaktır. Yaşlanma ile hafızanızın mutlaka zayıflayacağı söylemlerine inanmayın.

    2-Monotonluğu hayatınızdan çıkarın. Farklı bir yürüyüş yolu seçin, her zaman kullandığınız vasıtayı kullanmayın, farklı bir markete gidin, başka bir tv programı izleyin, farklı türde bir müzik dinleyin. Stres ile salınan hormonlar hatırlama yeteneğini zayıflatır, beynin hafıza ile ilgili bölümlerindeki hücrelerine zarar verir.
    3-Stresle baş etmek için yoga ve meditasyonu deneyebilirsiniz. Bununla ilgili derslere katılabilir ya da yeni insanlarla tanışabilir depresyon ve dolayısıyla yaşlanma ile ilgili sıkıntıları yok edebilirsiniz.
    4-Hafızadaki zayıflama yaşın ilerlemesinden çok egzersiz yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Hafıza güçlendirici egzersizlerin başında bulmaca çözmek yada yeni dil öğrenmek sayılabilir. Televizyonu açın ve kanalları gezerken gördüğünüz insanların isimlerini hatırlamaya çalışın.
    5-Düzenli fiziksel egzersiz de beynin kan dolaşımına sağladığı fayda ile hafıza üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
    6-Dengeli ve yeterli uyku beyin için ilaç gibidir. Gençlik hormonlarının en çok uyurken salgılandığı yapılan araştırmalarla sabittir. En az 8 saat gece uykusu uyumak hafızanızı koruyucu niteliktedir.


Share/Bookmark

0 comments :