İnternette Para Tuzağı !

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’ nın internet dolandırıcılığı için yayımladığı tedbirler, okumanızı tavsiye ederim.

BTK’ nın tavsiyeleri;

Dolandırıcılık yöntemlerini tek tek belirleyen BTK’nın, bu tür tuzaklara düşmemek için bilgisayar ve internet kullanıcılarına yönelik uyarı ve tavsiyeleri şöyle:

YEMLEMEYE KARŞI: Phishing e-postalara yanıt vermeyin. Bankalar, bankacılık işlemlerini e-posta üzerinden talep etmez. Bu tür, e-postalara kesinlikle itibar etmeyin. İşlem yapmayın.

PAROLADA SEMBOL DE OLSUN: Parola ve şifre oluştururken en az sekiz karakter kullanın. Parolalarda harf, rakam ve sembolleri bir arada kullanın.

SEKSİ KIZA ALDANMAYIN: Bilgisayarınızda; güvenlik duvarı, anti virüs ve casus ware koruma yazılımının etkin olduğundan emin olun. Bu programları güncel tutun. ‘Seksi kız’ (özellikle exe uzantılı) gibi cazip adlarla gelen programları indirmeyin.

ONLİNE ALIŞVERİŞTE GİZLİLİK İLKESİ: İnternette, online alışveriş sırasında kredi kartı bilgilerinizi girmeden önce web sitesindeki gizlilik ilkesini okumak için bir dakikanızı ayırın.

KİLİDİ KONTROL EDİN: Güvenli sitelerde, yalnızca ‘https’ ile başlayan bir web adresi söz konusudur. Bu durumda ödeme bilgilerinizi girin ve ekranın alt köşesinde bir ‘asma kilit’ sembolünün olup olmadığını kontrol edin.

Dolandırıcılar sizin adınıza şirket bile kurabilir!
Dolandırıcılar, başkasına ait kişisel bilgileri sanal ortamda aşırarak, ‘kimlik hırsızlığı’ yapıyor. Dolandırıcılar, kredi kartı ve internet bankacılığı bilgileri, şifre ve parolalar, elektronik posta, MSN parolaları ve diğer önemli kişisel bilgilere erişiyor. Dolandırıcılar bu bilgilerle size ait kredi kartı ile alışveriş yapabilir. Nüfus, annenizin kızlık soyadı gibi bilgilere erişerek sizin adınıza yeni banka hesapları açabilirler hatta şirket bile kurabilir.


Share/Bookmark

0 comments :