Windows Server 2008 Terminal Server

14 Ekim 2010 Perşembe

Windows Server 2008′deki Terminal Server rolü, kullanıcıların bir Terminal Server’ında yüklü olan Windows tabanlı programlara veya tam Windows masaüstüne erişebilmelerini sağlayan teknolojiler sunar. Kullanıcılar, Terminal Server ile şirket ağından veya Internet’ten bir Terminal Server’ına erişebilirler. Terminal Server bir kuruluş ortamında yazılımları verimli bir şekilde dağıtmanızı ve yönetmenizi sağlar. Merkezi bir konumdan programları kolayca dağıtabilirsiniz.

Programları, istemci bilgisayar yerine Terminal Servera yüklediğinizden, programların yükseltilmesi ve yönetilmesi daha kolay olur. Kullanıcı, Terminal Serverındaki bir programa eriştiğinde, program sunucu üzerinde yürütülür. Ağ üzerinden yalnızca klavye, fare ve görüntüleme bilgileri gönderilir. Her kullanıcı kendi kişisel oturumunu görür. Oturum, sunucu işletim sistemi tarafından, görünmez bir şekilde yönetilir ve diğer istemci oturumlarından bağımsızdır.

Terminal Server neden kullanılır?      Bir programın, bütün bilgisayarlara ayrı ayrı kurulması yerine Terminal Server üzerine kurulması ve kullanıcıların Terminal Server üzerinden bu programı kullanmalarının birçok yararı vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Terminal Server özellikle, sık güncelleştirilen, az kullanılan veya yönetimi zor programlarınız olduğunda kullanışlıdır.       

Terminal Server , uzak uygulamalara erişim için gereken ağ bant genişliği miktarını önemli ölçüde düşürebilir. 

Kulllanıcılar, bir Terminal Serverında çalışan programlara ev bilgisayarları, bilgi noktaları, düşük güç tüketen donanım gibi aygıtlardan ve Windows dışındaki işletim sistemlerinden erişebilirler. ·     Terminal Server , merkezi veri depolarına erişmesi gereken şube ofisi kullanıcıları için daha iyi program performansı sağlar. Kısaca Terminal Server’dan bahsettikten sonra, Windows Server 2008 Terminal Servislerine yeni eklenen özellikleri ilk gördüğümde hemen destek verdiğim firmalara kurmak ve elde edeceğim sonuçları görmek istedim. Aslında Windows Server 2008 TS ile ilgili makale yazma işini bu kadar ertelemiş olmamın sebeplerinden birisi de pratikte gerçekleştirmek istediğim testlerdi.

Windows Server 2008 Terminal Server’ın 4 yeni özelliği var; ·        

TS RemoteApp     

TS Web Access (web ile uzak uygulama çalıştıracak kullanıcılar için) ·

TS Gateway (RDP için SSL Gateway’i)

TS Session Broker (Gelen RDP oturumları için yük dengeleyici)

  Terminal Server: Terminal Server rol servisi, bir server’ın Windows tabanlı programları veya tam Windows masaüstünü barındırmasını sağlar. Kullanıcılar program çalıştırmak, dosya kaydetmek ve sunucudaki ağ kaynaklarını kullanmak için terminal sunucusuna bağlanabilirler. ·   

TS Web Access: Terminal Servis Web Access (TS Web Access), kullanıcıların bir Web sitesi üzerinden terminal sunucusuna RemoteApp programları ve uzak masaüstü için bağlantı kurmalarını sağlar. ·        

TS Licencing: Terminal Servis Licencing (TS Lisansı), her aygıtın veya kullanıcının terminal sunucusuna bağlanması için gereken Terminal Servis istemci erişim lisanslarını (TS CAL) yönetir. TS Lisansı’nı, bir Terminal Servis lisans sunucusunda TS CAL’lerin yüklenmesi, verilmesi ve kullanım durumunun izlenmesi için kullanırsınız.    

TS Default Gateway: Terminal Servis Default Gateway (TS Default Gateway), yetkili uzak kullanıcıların, Internet bağlantılı herhangi bir aygıttan iç şirket ağındaki kaynaklara bağlanabilmelerini sağlar.  ·        

TS Session Broker : Terminal Servis Session Broker (TS Session Broker ), bir küme içindeki terminal sunucuları arasında oturum yükünün dengelenmesini ve yük dengeli terminal sunucusu kümesinde varolan oturumlara yeniden bağlanılmasını destekler.

 Terminal Services Kurulumu

Server Manager konsolunda Roles seçeneğini kullanarak Add Roles diyoruz ve karşımıza gelen Select Server roles ekranında Terminal Services seçeneğini seçiyoruz.

Bu adımda bize Terminal Servislerini anlatıyor. Biz bunu zaten makalemizin basında anlattığımız için next diyerek bu adımı geçiyoruz.

Yüklemek istediğimiz Rol Servisini seçiyoruz. Biz şimdilik Terminal Server rolünü ekleyeceğimiz için sadece bu rolü seçerek ilerliyorum.

Burada kullanıma açmak istediğimiz programları Terminal server’ı kurduktan sonra yüklememizi isteyen bir uyarı ekranıyla karşılaşıyoruz. Eğer sisteminize TS kurmadan önce kullanıcılara dağıtmak istediğiniz uygulamaları kurduysanız sorun yaşayabilirsiniz, uygulamayı kaldırıp tekrar kurun diyen bu uyarı ekranını next ile geçiyoruz.

Bu adımda Network üzerinden bir kimlik doğrula işlemi kullanmak isteyip istemediğimizi belirtiyoruz. Require Network Level Authentication: Bir client  terminal servara bağlandığında, kullanıcı kimlik doğrulamasını bağlantı işleminin başında sağlayarak, terminal serverın güvenliğini artırabiliriz. İşte bu işleme Network Level Authentication adını veriyoruz.

Bu aşamada Lisans Modunu belirtiyoruz. Ben Lisanslama işlemini daha sonra yapacağım için Configure Later seçeneği ile devam ediyorum.

Terminal Server’a erişim izni vereceğimiz kullanıcıları seçip devam ediyoruz.

Buraya kadar yaptığımız işlemleri kontrol edebileceğimiz bir doğrulama ekranı karşımıza geliyor. Yaptığımız konfigürasyonu inceledikten sonra eğer düzeltmek istediğimiz bir şey yoksa Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.


Share/Bookmark

0 comments :