Google Docs İle İlgili 14 İpucu

13 Ekim 2010 Çarşamba

1. Google Gears’ı (http://gears.google.com/) yüklerseniz, Docs-word belgelerini offline halindeyken de düzenleyebilirsiniz ve Docs belgeleri online olarak açtığınız ilk oturumda otomatik olarak girdiğinizde online versiyonlarıyla eşleşir.

2. Docs belgeleri ve çizelgeler üzerinde başka ortaklıklar da oluşturursanız, herkes eş zamanlı olarak dosyalar üzerinde çalışabilir. Birlikte çalışacaklarınızı davet etmek için, sağ üst paylaşım butonuna (dokümanlar için) veya paylaşım sekmesi butonuna (çizelgeler için) tıklayabilirsiniz.

3. Docs ile yapılan belgeleri blog post olarak yayımlamak gerçekten son derece basit; sadece paylaşım menüsünden “web sayfası olarak yayımla”yı seçmeniz ve sonra da “bloğa gönder” butonuna tıklamanız yeterli.

4. Docs sunusunu bir web sitesine eklemek istiyorsanız, yapmanız gereken; sadece yayımla sekmesine girip “belgeyi yayımla”yı tıklamanız, sonra da Mini Sunu Modül kutusunda görünen HTML dosyasını kopyalamanız gerekiyor. Kodu sitenizin HTML’ine gönderin ve sitenin değiştirilmiş sürümünü yükleyin.

5. Google sizlere çizelgelerle çalışmayı daha etkili bir hale getirmeniz için bir çok fonksiyon sunuyor. Tüm liste için www.docs.google.com/support/spreadsheets adresine girin. (Google Ara fonksiyonu bütünüyle güzel bir hizmet.)

6. Eğer Docs listeniz karışık bir hal aldıysa, listenizi temiz tutmak için dosyaları (doküman, çizelge veya sunular) gizleyebilirsiniz. Sadece gizlemek istediğiniz dosya için (birden fazla dosya da seçebilirsiniz) onay kutusunu etkinleştirin ve sonra da Gizle butonuna tıklayın. Gizlenen bir dosyayı tekrar göstermek için de, sol taraftaki menüde tüm öğeleri bulun ve eğer gerekirse genişletmek için + işaretine tıklayın. Sonra gizlenen dosyalarınızı görmek için Gizlenenler’i tıklayın, Docs listenizde görmek istediğiniz dosyayı seçin ve Gizleme’yi tıklayın.

7. Tablo verisini basit bir şekilde her türlü çizelgeye dönüştürebilirsiniz: sütun, bar, dilim, çizgi, alan veya dağılım. Çizelge yapmak için tablonuzu Düzenle tabına açın, çizelgeye dönüştürmek istediğiniz hücre aralığını seçin ve "Tablo ekle” butonuna tıklayın. Görünen Yarat tablosunda Docs’a nasıl bir tablo yaratmak istediğinizi gösterin ve gerekirse diğer bilgileri de doldurun, sonra da “Tabloyu kaydet”i tıklayın.

8. Bir Docs çizelgesi ile bağlantılı bir tablo oluşturursanız, bunu bir görüntü olarak kaydedebilir ve Docs dosyasına ekleyebilirsiniz. Tablonuzu oluşturduktan sonra, üst sağ tablo linkini tıklayın ve ”Görüntüyü kaydet”i seçin. Bilgisayarınıza kaydedin ve kullanmak istiyorsanız dosyayı açın. Ekleyi tıklayın ve görüntüyü seçin, sonra da Docs’a, dosyayı bilgisayarınızda nerde bulmak istiyorsanız onu bildirin.

9. Docs dosyalarınızda sizin veya başka birinin değişiklik yapmasını istemiyorsanız, herhangi bir sorun oluşmaz. Sadece o dosyanın düzeltme geçmişine gidin (dosyayı tıklayın ve “Düzeltme geçmişi”ni seçin) ve istediğiniz bir eski versiyonu seçin.

10. Eğer çalıştığınız bilgisayarda Adobe Reader yüklü değilse ve dosyayı yazdırmanız gerekiyorsa, dosyayı Web sayfası olarak açmak için Paylaşı seçin ve “Web sayfası olarak görüntüle (ön izleme)”yi tıklayın. Bu şekilde dosyayı Web tarayıcısından yazdırabilirsiniz. Bir PDF dosyasından yazdırdığınız kadar net bir görüntü olmayabilir –ve muhtemelen tarayıcının başlık ve alt başlığını da alacaksınız- ama içerik olarak herhangi bir eksik olmayacaktır.

11. Bir Docs belgesini bir Web sayfası olarak yayımladıysanız, Web sayfasını, her belge düzenlediğinizde otomatik olarak güncellemesini sağlayabilirsiniz. Sadece Paylaşı tıklayın ve “web sayfası olarak yayımla”yı seçin, sonra da “Değişiklik yapıldığında otomatik olarak yeniden yayımla” onay kutusunu etkinleştirin.

12. Paylaştığınız kişilere Docs dosyanızın nasıl göründüğünü görmek için, Bu Dosyayı Paylaş sayfasındaki “Görüntüleyici olarak ön izleme” linkini tıklayın. Ön izlemenin düzenli görünmemesi durumunda, geri gidin ve paylaşmadan önce dosyayı düzenleyin.

13. Docs sunumlarınıza You Tube videolarını da ekleyebilirsiniz. Düzenle bölmesi üzerindeki mavi çubukta “video ekle”yi tıklayın. Google size hemen anahtar kelimelerle You Tube videolarını arayabileceğiniz bir kutu açacaktır. İstediğiniz videoyu bulun ve seçmek için tıklayın. Sonra Video Ekle butonuna tıklayarak, videoyu slaytınıza ekleyin. Videoyu ekledikten sonra herhangi bir görüntü veya şekil gibi kaldırabilir, boyutunu değiştirebilir ve silebilirsiniz. Slayt gösterisi sırasında, görüntüleyenler videoyu Oynat butonuna tıklayarak izleyebilirler.

14. Ortaklık yarattığınız kişilerle aynı belgeyi aynı anda düzenleyecek olursanız, kimin ne değişiklik yaptığını görmek için, her kişi kendi metni için farklı bir renk seçebilir. (Bunun en basit yolu da her kişinin aynı metni ve vurgu rengi seçmesidir.) Belge ile işiniz bittiğinde, sadece tüm belgeyi seçin ve farklı renkleri ana siyah renge dönüştürmek için “Metin rengi” butonunu tıklayın.


Share/Bookmark

0 comments :