Olaylara Seyirci Kalma Psikolojisi (Genovese Sendromu)

16 Ekim 2016 Pazar

Seyirci Kalmanın ve Duyarsızlığın Arkasındaki Psikoloji

Kitty Genovese adında genç bir kadın gece yarısı çıktığı iş yerinden evine dönerken bir cinayete kurban gitti. Bu cinayeti özel kılan ise, tüm yaşananların 38 görgü tanığı önünde gerçekleşmesiydi. Kitty saldırganın ilk bıçak darbelerinden sonra bağırıp yardım isterken 38 kişi sadece olayı izlemekle yetindi. Olay sonrası alınan ifadelerde komşulardan birkaçının polisi aradığı ancak daha sonra emin olmadıklarını söyleyerek telefonu kapadıkları ortaya çıktı.

İfadelerden ortaya çıkan bir diğer sonuca göre bu davranışın sebebi, çoğu kişinin olayı aşırı alkolden kaynaklanan bir tartışma veya iki sevgilinin anlaşmazlığı olarak algılamalarıydı. Ancak yine görgü tanıklarının ifadelerine göre genç kadın yardım için bağırmıştı ve ne olursa olsun ortada şiddete maruz kalan bir insan vardı. İşin acı yanı, cinayet sonrası katil Winston Moseley’in ifadesinde, camlardan olayı izleyen insanları gördüğünde kaçmayı düşündüğünü ancak kimsenin tepki vermemesi üzerine şiddete devam ettiğini belirtmesiydi. 1964 yılında Amerika’da yaşanan bu cinayet, duyarlılık psikolojisinin sorgulanmasına neden oldu. Olay sonrası yapılan psikolojik çalışmalarla psikoloji literatürüne giren yeni tanımlar elde edildi.

Tepkisizliğin Sebebi

En önemli sebebi, sosyal etki ve sorumluluğun yayılması olarak tanımlanan durumdur. Bunu basitçe grup içerisindeki her bir bireyin diğerlerinin müdahale edebileceğini düşünmesi ve sorumluluk almaktan kaçınması olarak özetleyebiliriz. Daha akla yatkın bulabileceğimiz diğer neden ise kişilerin kendi yetkinliklerini sorgulamasıdır. Grup içerisindeki bireyler olaya müdahale edecek güçleri veya yetkinlerinin olmadığını düşünerek tepkisiz kalmayı seçebilirler. 2007 yılında yapılan bir araştırma ise seyirci etkisinin doğuştan gelen bir özellik olduğuna dair sinyaller içeriyor. Bu araştırma sonucuna göre aynı tepkisizlik çocuklarda da gözleniyor, çoğu zaman çocuklar zor durumdaki arkadaşlarına yardım etmek konusunda pek istekli davranmıyorlar.

Seyirci etkisiyle ilgili sevindirici bir nokta ise, olayın psikolojisi hakkında bilgi sahibi oldukça aksi yönde davranmaya meyilli olmamız. Acil durumlar esnasında seyirci tepkisinin psikolojimiz üzerindeki etkisini bilirsek, diğer seyircilere göre kendimizi daha sorumlu hisseder ve harekete geçeriz. Seyirci etkisini bilen bir kurbansanız, bu sefer de topluluğa nasıl hitap edeceğinizi öğrenerek seyircilerin tepki süresini kısaltabilirsiniz. Örneğin zor bir durum ile karşı karşıyaysanız rastgele imdat çığlığı atmak yerine, olay esnasında gözünüze kestirdiğiniz birine direkt olarak hitap edebilirsiniz. “Siyah kazaklı bayan yardım edin!” gibi…

Kaynak: Kigem


Share/Bookmark

SQL Server Network Backup

SQL Server’da direkt olarak Network Path’e ya da paylaşıma backup (script dışında) aldıramazsınız. Local diskleri görür.

Ancak, bazı queryler ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle paylaşıma açtığımız klasörün security ve sharing ayaRlarına sql servis user ve domain yetkili kullanıcıya full yetki veriyoruz.

Daha sonra paylaşıma açtığımız klasörü map olarak sql sunucuya ekliyoruz. Örnek X:\ diye.

-Aşağıdaki komut ile Network Path işlemini aktif edebilirsiniz.

-Aşağıdaki komut ile SQL’ network paylaşımımızı gösteriyoruz.

-Aşağıdaki komut ile permission ve bilgilerin eklenmesini sağlıyoruz.

-Son olarak X:\ paylaşımının SQL’ e yansıdığını görebilirsiniz.


Share/Bookmark

SMS Doğrulama...

Bankacılık işlemlerinde sıklıkla kullanılan kısa mesaj (SMS) yöntemi ile kimlik bilgilerinin doğrulanmasının sonuna yaklaşılıyor…

Günümüzde birçok oyun ve uygulamanın kullanıcıların telefonlarına erişmek için istediği izinler, güvenlik ile ilgili kaygıları artırırken bu uygulamaların SMS mesajlarına erişim riski mobil bankacılık işlemlerini de tehlikeye sokabiliyor. Türkiye’de her dört mobil kullanıcının bankacılık güvenliğini sağlayan KOBIL’in geliştirdiği çözüm, şimdiden SMS şifrelere alternatif olarak %25 pazar payına ulaştı.

Son haftalarda Pokemon GO oyunu ve kullanıcılardan istediği uygulama izinleri çok sıklıkla konuşuluyor. Aslında benzer izinleri ve hatta daha fazlasını cep telefonlarına indirilen pek çok uygulama istiyor ve çoğu kullanıcı bu izinlerin içeriğini dahi okumadan, bilmeden kabul ediyor. Bu izinlerin verildiği uygulamalar cep telefonun kamerasına, SMS mesajlarına, mikrofonuna, lokasyon bilgilerine, rehberine, internetine ve veri deposuna erişebiliyor.

Merkezi Almanya’da bulunan Türk teknoloji şirketi KOBIL’in geliştirdiği mIDentity Application Security Technology (mAST) çözümü bugün sadece Türkiye’de 9 bankanın mobil bankacılık ve internet bankacılığı girişlerini, kullanıcı kimliklerini ve hesaptan para çıkışlarını korumak amaçlı kullanılıyor. 3 milyon üzerinde aktif kullanıcısı bulunan çözüm, Türkiye Bankalar Birliği’nin en son verilerine göre, Türkiye’de her dört mobil bankacılık kullanıcısından biri tarafından kullanılıyor.

KOBIL’in mAST çözümünün mobil bankacılık uygulamasının aktif edildiği andan itibaren bankanın uygulamasını müşteri cihazı ile ilişkilendirdiğini ve bu uygulamanın başka cihazlara kopyalanmasını engelleniyor. Kullanıcı mobil bankacılığa giriş yaparken bildiği unsur olarak (1. faktör) şifresini girmekte ve sahip olduğu unsur olarak aktivasyon yaptığı mobil cihazını (2. faktör) kullanması gerekmektedir. Farklı bir cihaz veya farklı bir şifre kullanılması durumunda giriş işlemi durduruluyor. Dijital imza ile giriş yapan kullanıcının hesabından para çıkışlarını da aynı cihaz üzerinde imzalaması istenebiliyor. Bu sayede sadece bankacılık giriş işlemi değil para transferleri de 2-faktör kimlik doğrulama ile korunmaktadır. Uygulamaya yapılabilecek saldırılar, müdahaleler ise merkezi sistem tarafından algılanmakta ve işlem otomatik olarak durdurulabiliyor.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Jason Bourne (2016)

Şu anda IMDB’de 80 bin seyirci oylamasıyla 6.9 puan…

Konu: İlk filmde adını ve geçmişini hatırlamayan ajan olarak ortaya çıkan Jason Bourne, artık gerçek adını ve dahil olduğu CIA programını öğrenmiştir. Bildikleri nedeniyle tehlikeli olarak görülür ve CIA'in bir numaralı hedefi haline gelir…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt4196776/


Share/Bookmark

ATM Tehditleri...

ATM’ler kredi kartı verileri konusunda her zaman siber suçluluların gündeminde olmuştur. Her şey ilkel kart kopyalayıcıları ile başladı. Bu kopyalayıcılar; ATM’ye bağlanan, kartın manyetik şeriti ve pin kodundan sahte ATM tuş bölgesi veya web kamera sayesinde bilgi çalabilen, ev yapımı cihazlardı. Zamanla bu tip cihazlar, daha az görünür hale getirilerek geliştirildi ve iyileştirildi. Kopyalamanın daha da zor olup imkansız da olmadığı kart şifresi ile alışveriş sisteminin uygulanması ile birlikte bu cihazlar sözde “titrek ışık’lara (shimmer)” dönüştü. Büyük oranda aynı olmakla birlikte bu cihazlar kartın çipinden bilgi çalarak online role (aktarma/anahtarlama) saldırısı gerçekleştirmeye yetecek kadar bilgi çalabiliyorlar. Banka endüstrisi, bazıları biyometrik temelli olan yeni kimlik doğrulamaya çözümleriyle buna karşılık veriyor.

Biyometrik kart kopyalayıcıların ilk dalgası Eylül 2015’te satış öncesi testler’de gözlemlenmişti. Kaspersky Lab araştırmacılarının testin ilk aşamasında topladığı kanıtlar, ürün geliştirmecilerin birkaç sorun bulduğuna işaret ediyor. Ancak asıl sorun, biyometrik veri transferi için GSM modüllerinin kullanılması -- sebebi ise elde edilen büyük çaptaki verinin aktarılmasının çok yavaş işlemesi. Dolayısıyla kart kopyalayıcıların yeni versiyonları daha hızlı ve başka veri transfer teknolojileri kullanacak.

İnsan yüzüne maske yerleştirmeyi baz alan mobil uygulamaların geliştirilmesi konusunda yeraltı topluluklarında devam eden tartışmaların olduğuna dair işaretler de söz konusu. Böyle bir uygulamaya saldırganlar bir kişinin sosyal medyada yayınlanmış bir fotoğrafını alıp yüz tanıma sistemini kandırmak için kullanabilir.

Kaspersky Lab araştırmacılarına göre ATM’leri bekleyen tek potansiyel siber suç, biyometrik verileri ele geçirme kapasitesine sahip araçların kullanımı değil. Saldırganlar; bankalar ve müşterilerinden daha sonra para çalmak için kullanılabilecek verileri ele geçirmek için kara kutu, ağ saldırıları ve kötü amaçlı yazılım temelli saldırılar gerçekleştirmeye devam edecek.

Nakit para makinelerinin karşı karşıya kalabileceği siber tehditler ve bankaları bu tip tehditlerden koruma yöntemleri ile ilgili tüm tehdit raporunu Securelist.com’dan görebilirsiniz. Ya da https://securelist.com/analysis/publications/76099/future-attack-scenarios-against-atm-authentication-systems/ linkini de inceleyebilirsiniz.


Share/Bookmark

Kredi Kartlarında Ödeme Döngüsü...

A bankasının POS cihazından B bankasın kredi/banka kartı ile 100 TL lik bir işlem yapıldığında fiziksel olarak para alışverişinin hayat döngüsü nasıl olur?

t: işlemin yapıldığı tarihi belirtsin.

1.Adım, t + 1.günde  B bankası, A bankasına takas komisyonlarını keserek 98 TL ödemeyi gönderir. A bankası işlem tutarını kendi işyeri ile arasındaki anlaşmaya göre işyerine öder ya da blokeye alır.

2.Adım, t + x.günde, ekstre kesim günü geldiğinde B bankası, kendi müşterisine 100 TL lik borç çıkartır.

3.Adım, t + (x + 10 ).günde, ekstrenin son ödeme tarihi geldiğinde eğer borç ödenmiş ise alacak verecek hesabı kapanmış olur. Eğer borç ödenmemiş ise B bankası alacak takibi başlatır.


Share/Bookmark