Talimatla yapılan işlem olarak özetleyebiliriz. MOTO (mail Order, telephone order) işlem olarak ta adlandırılmakadır. (MO/TO olarak ta kısaltılabilmektedir)
Bir işyeri (örnek olarak bir sigorta şirketi) kartınızdan, kart limitinizi blokelemeden, her ay düzenli olarak bir tutar çekmek istiyorsa bunun en sık kullanılan yöntemi MOTO’dur.
MOTO işlem için kart bilgilerinin işyerine verilmesi zorunludur (Kart no, son kullanma tarihi, bazı işyerlerinde de CVV). MOTO işlemler genelde POS’lardaki özel bir menüden yapılırlar.
Taksitli işlemlerden farkı vardır.
1000 TL’lik 10 taksitli bir işlem yaptığınızda, kart limitiniz işlem anında1000 TL olarak güncellenir.
Aynı işlem için, MOTO talimatı verdiğinizde ise kart limitiniz her ay 100 TL düşer. Limitiniz işlem anında 1000 TL olarak güncellenmez.
İşyerleri için önemli bilgiler;
-Bu işlem tiplerinde işyerleri için işlemin onaylanmama riski vardır. örnek olarak, ilk ay başarılı çekilmiş olsun, ikinci ay ve üçüncü ay da başarılı işlem yapılmış olsun, dördüncü ayda işleme onay alınabileceğinin garantisi yoktur.
-MOTO işlemleriniz için kart sahibi ile aranızdaki sözleşmeyi yasal süresi boyunca (10 yıl olabilir) saklayınız, herhangi bir işlem itirazında bu sözleşmeyi ibraz edemez iseniz para iade süreci başlar.
Kart sahiplerine;
-Kartınızdan sizden habersiz bir MOTO işlem yapıldığında neler yapılabilir? MOTO işlem için, kanunen, satıcı ve kart sahibi arasında bir sözleşme olmalı. Eğer sizin bilginiz dışında kartınızdan bir MOTO işlem geçirilmiş ise bu işleme bankanız kanalıyla itiraz etmeniz yeterlidir, ilgili işyeri aranızdaki sözleşmeyi ispatlayamaz ise işlem hesabınıza iade olur.
-MOTO talimatı verecek iseniz sanal kart bilgilerinizi kullanınız.
-Bir işyerine kart bilgilerinizi verdiniz, 3.ayda aranızdaki anlaşma bozuldu. Eğer işyerinin MOTO işlem yapmaya devam etmesini istemiyor iseniz
*Kartınızı MOTO işlemlere kapatabilirsiniz.
*Kartınızı MOTO limitlerini sıfırlayabilirsiniz.
*Kartınızı komple kapatabilirsiniz.