MOTO İşlem Nedir?

22 Mayıs 2016 Pazar

Talimatla yapılan işlem olarak özetleyebiliriz.  MOTO (mail Order, telephone order) işlem olarak ta adlandırılmakadır. (MO/TO olarak ta kısaltılabilmektedir)

Bir işyeri (örnek olarak bir sigorta şirketi) kartınızdan, kart limitinizi blokelemeden, her ay düzenli olarak bir tutar çekmek istiyorsa bunun en sık kullanılan yöntemi MOTO’dur.

MOTO işlem için kart bilgilerinin işyerine verilmesi zorunludur (Kart no, son kullanma tarihi, bazı işyerlerinde de CVV).  MOTO işlemler genelde POS’lardaki özel bir menüden yapılırlar.

Taksitli işlemlerden farkı vardır.
1000 TL’lik 10 taksitli bir işlem yaptığınızda, kart limitiniz işlem anında1000 TL olarak güncellenir. 

Aynı işlem için, MOTO talimatı verdiğinizde ise kart limitiniz her ay 100 TL düşer. Limitiniz işlem anında 1000 TL olarak güncellenmez.

İşyerleri için önemli bilgiler;
-Bu işlem tiplerinde işyerleri için işlemin onaylanmama riski vardır. örnek olarak, ilk ay başarılı çekilmiş olsun, ikinci ay ve üçüncü ay da başarılı işlem yapılmış olsun, dördüncü ayda işleme onay alınabileceğinin garantisi yoktur.

-MOTO işlemleriniz için kart sahibi ile aranızdaki sözleşmeyi yasal süresi boyunca (10 yıl olabilir) saklayınız, herhangi bir işlem itirazında bu sözleşmeyi ibraz edemez iseniz para iade süreci başlar.

Kart sahiplerine;
-Kartınızdan sizden habersiz bir MOTO işlem yapıldığında neler yapılabilir? MOTO işlem için, kanunen, satıcı ve kart sahibi arasında bir sözleşme olmalı. Eğer sizin bilginiz dışında kartınızdan bir MOTO işlem geçirilmiş ise bu işleme bankanız kanalıyla itiraz etmeniz yeterlidir, ilgili işyeri aranızdaki sözleşmeyi ispatlayamaz ise işlem hesabınıza iade olur.

-MOTO talimatı verecek iseniz sanal kart bilgilerinizi kullanınız.
-Bir işyerine kart bilgilerinizi verdiniz, 3.ayda aranızdaki anlaşma bozuldu. Eğer işyerinin MOTO işlem yapmaya devam etmesini istemiyor iseniz
*Kartınızı MOTO işlemlere kapatabilirsiniz.
*Kartınızı MOTO limitlerini sıfırlayabilirsiniz.
*Kartınızı komple kapatabilirsiniz.


Share/Bookmark

SQL Servers Lisans Upgrade

SQL Server versiyonu 2012’de "X sunucusunda işlemci kaynağının yarısı kullanılıyor".  sorunu incelerken ilk yapılan şey ilgili SQL Server Instance'ındaki Affinity Mask ayarlarını kontrol etmek:

Bu sunucuda bu noktada Hyperthreading etkin değildi. Sunuda toplam 40 Core vardı ve SQL Server da toplamda 40 tane Core görüyor olmalıydı. Windows Server 40 Core görüyordu, yani Windows Server tarafında sorun yoktu.. sys.dm_exec_schedulers DMV'sinin ürettiği sonuçları inceledim, gerçekten de sadece 20 tane işlemcinin durumu "VISIBLE ONLINE", diğer 20 işlemcinin durumu ise "VISIBLE OFFLINE" idi. Eğer sys.dm_exec_scheduler ile yaptığınız kontrolde bir işlemcinin durumunu "VISIBLE OFFLINE" olarak görüyorsanız, o işlemciye bir iş atanamaz demektir.

Ardından Error Log'u inceledim ve aşağıdaki bilgiyi gördüm:
<I>"SQL Server detected 4 sockets with 10 cores per socket and 10 logical processors per socket, 40 total logical processors; using 20 logical processors based on SQL Server licensing. This is an informational message; no user action is required."</I>

Bu SQL Server'ın Edition'ı Enterprise Edition idi. Lisanslama ile ilgili ne gibi bir sorun olabilirdi ki? Evet, bu SQL Server Enterprise Edition'dı ve aşağıdaki komut:

SELECT SERVERPROPERTY('edition')
Aşağıdaki sonucu üretiyordu:
Enterprise Edition (64-bit)

Fakat yeni terminolojide bu ibare, SQL Server'ın 20 adet Core ile sınırlandığı anlamına geliyor. Eğer sınırsız Core lisanslaması istiyorsanız o zaman sorgunuzun sonucu aşağıdakini üretmeli:
Enterprise Edition: Core-based Licensing (64-bit)


Her ne kadar bu iki Edition da Enterprise Edition olsa, eğer Instance'ınız ilk sonucu üretiyorsa o zaman 20 adet Core ile sınırlandırılırsınız demektir. Eğer Hyperthreading etkinse, o zaman bu sayı 2'ye katlanarak 40 Core oluyor. SQL Server lisanslama açısından Hyperthreading'in etkin mi yoksa kapalı mı olduğunu kontrol ediyor. Bu senaryoda eğer Hyperthreading etkin olsaydı o zaman yukarıdaki mesaj şöyle olacaktı:

SQL Server detected 4 sockets with 10 cores per socket and 20 logical processors per socket, 80 total logical processors; using 40 logical processors based on SQL Server licensing. This is an informational message; no user action is required."

Eğer Instance'ınızı "Enterprise Edition: Core-based Licensing (64-bit)"a Upgrade ederseniz, o zaman yukarıda Error Log'ta görmüş olduğunuz (Hyperthreading'in etkin olmadığı) mesaj aşağıdaki gibi değişir:

SQL Server detected 4 sockets with 10 cores per socket and 10 logical processors per socket, 40 total logical processors; using 40 logical processors based on SQL Server licensing. This is an informational message; no user action is required.

Peki Instance'ınızı nasıl "Enterprise Edition (64-bit)"den "Enterprise Edition: Core-based Licensing (64-bit)"e Upgrade edeceksiniz?

Bunun için SQL Server Installation Center'ı kullanabilirsiniz. Installation Center'ı açtıktan sonra ekranın solundaki Maintenance bölümündeki Edition Upgrade'e tıklayın ve devam edin. Core-based lisans anahtarınızı girdiğinizde Setup bunu otomatik olarak algılayacaktır. Yani Upgrade için farklı bir medyaya ihtiyacınız yok. Ayrıca SQL Server Setup medyasının sürücüye "mount" edilmiş olmasına da ihtiyaç yok.
Dikkat edin, bu işlem kesinti gerektiriyor. İşlem boyunca SQL Server servisleri kapatılıp açılıyor. İşlem çok kısa, 1-2 dakika sürüyor.


Share/Bookmark

Android 7.0 N Özellikleri

Google Android 7.0 N sürümünü Google I/O 2016 etkinliğinde duyurdu. Etkinlikte Android 7.0 N ne zaman yayınlanacağı ve genel özelliklerine yer verildi. Android N 7.0 performans, verimlilik ve güvenlikten oluşan 3 özellikle geldi. Verimlilik yönünden hem grafikte hemde hızda gözle görülür bir artış olacak. Hatta hızda çok büyük bir artışın olacağı belirtildi. Android 7.0 ile 250 iyileştirme dün itibariyle Developer Preview sürümüyle yayınlandı. Şuan için Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C tablet ve General Mobile 4G için yayınlandı.

Android 7.0 N özellikleri

· Sistem arayüzü arka planda kendini yenileyebilmesi.

· Google Chrome içinde yeni güvenlik iyileştirmeleri yer alacak.

· Emojilerin Google klavyede artık varsayılan olarak kullanılabilecek.

· Android N sürümünde iki uygulamayı aynı ekranda ikiye bölünerek kullanabiliyorsunuz.

· Android yazılım güncellemelerin de Android başlatılıyor şeklindeki animasyon da yer alacak.

· Cihazda yapılan işlemlerde çoklu pencere ve çoklu işlem yapılması için yeni özellikler eklendi.

· Android 7.0 N işletim sisteminde güvenlikte cihazda yer alan dosyaları uygulama gerektirmeden şifrelenmesi.

· Uygulama güvenliği geliştirme programı sayesinde Google Play mağazasında bulunan tüm uygulamalar test edilebilecek

Google şimdilik Android 7.0 N Developer Preview sürümünü kendi cihazlarında kullanıma açtı. Ama kısa süre içerisinde genel bazı telefon marka modellerine de gelmesi bekleniyor.

Google Android 7.0 N Beta sürümü indirme ve detaylı bilgi için developer.android.com/preview/download.html adresini ziyaret edebilirsiniz.


Share/Bookmark

Webcast-12 Steps for SQL Server Performance Tuning

SQL Server performans iyileştirme yöntemleri ve araçları anlatılacak.

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Gods of Egypt-Mısır Tanrıları (2016)

 

Konu: Kötü kalpli karanlıklar tanrısı Set (Gerard Butler) Mısır ülkesinin tahtını ele geçirdikten sonra bu barış içinde yaşayan ülkeyi tam bir kaos ve yıkıma sürüklemiştir. Bu barbar lidere kimse karşı çıkamamaktadır. Ancak genç bir hırsız olan Bek (Brenton Thwaites) Set'in elinde bulunan sevgilisini kurtarmak ve dünyayı karanlığın şerrinden korumak için Horus (Nikolaj Coster-Waldau) adında bir başka tanrı ile güçlerini birleştirirler.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2404233/


Share/Bookmark

Windows Server 2016′yı Deneyebilirsiniz...

Microsoft’un en yeni nesil sunucu işletim sistemi olan Windows Server 2016 için yakın zamanda TP5 sürümü çıktığını paylaşmıştık. Malum herkes hızlı bir şekilde bu sürümde neler olduğunu görmek ve denemek istiyor. Ancak bunun için ISO dosyası indirmek ve kurulum ile zaman kaybetmeye hiç gerek yok, ücretsiz olarak açacağınız Microsoft Azure hesabı sayesinde çok kısa bir zamanda TP5 imajı olan bir sanal makine açarak en güncel sunucu işletim sistemi yeniliklerini daha yakından inceleyebilirsiniz.

Eğer bir Azure hesabınız var ise hiç beklemenize gerek yok, aşağıdaki gibi hızlı bir şekilde TP5 sürümünü deneyebilirsiniz

Eğer bir azure hesabınız yok ise aşağıdaki linkten 200$’ lık ücretsiz bir kullanım hakkında sahip olan hesap açabilirsiniz

https://azure.microsoft.com/en-us/free/


Share/Bookmark

WhatsApp'ın Gizli İpuçları

1. Sohbet kısayolları oluşturun

Eşinizle sıkça WhatsApp üzerinden mi görüşüyorsunuz? Cihazınızın giriş ekranına sohbet ekranını açmanızı sağlayacak bir kısayol ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Sohbeti açıp, menü düğmesine basmanız, ardından "Sohbet kısayolu ekle" seçeneğine dokunmanız yeterli.

2. Resim kitaplığı

WhatsApp üzerinden paylaşımda bulunmak harika olabilir, ancak paylaşımlar bazen canınızı sıkabiliyor. Özellikle her hafta yüzlerce şaka içerikli resim paylaşan gruplara üye iseniz. Bu resimler, cihazınızdaki alanı tüketebildiği gibi yanlış kişilerin eline geçtiğinde utanç verici olabilir.

Resimlerin otomatik olarak cihazınıza indirilmesini engellemek için Ayarlar > Veri kullanımı yolunu izleyin. Otomatik medya indirme altında Mobil veriyi kullanırken, Wi-Fi'ye bağlıyken ve Dolaşımdayken seçeneklerini devre dışı bırakın.

3. Mesajları zamanlayın

Kardeşinizin doğum gününü unutmaktan endişe ediyorsanız, Android'de Seebye Scheduler ROOT gibi bir uygulamadan faydalanabilir, iOS'ta Message Scheduler for WhatsApp'ı indirebilirsiniz. Root'lu bir Android'e veya jailbreak'li bir iPhone'a ihtiyacınız olacak.

4. Blind Carbon Copy

Blind Carbon Copy (BCC), epostalarda alıcıların birbirinden haberdar olmasını engelleyen, sıkça kullanılan bir işlev. WhatsApp'ta benzer bir işlevi Seçenekler > Yeni yayın altından etkinleştirebilir ve mesajınızı göndermek istediğiniz kişileri seçebilirsiniz. Mesajlarınızı kimin aldığını görebilecek, herkese özel olarak cevap gönderebileceksiniz.

5. WhatsApp'ı kilitleyin

Telefonunuzu başkaları da mı kullanıyor? Cihazınızı belki çocuklarınıza oyun oynaması için, belki sekreterinize görüşmelerinizi gerçekleştirmesi için teslim ediyorsunuz. WhatsApp'ı kilitlemenin ve meraklı gözleri uzak tutmanın ise bir yolu var. Bu iş için Android'de AppLock, iOS'ta iApp Lock uygulamalarından faydalanmanız gerekiyor. Uygulamanın Android sürümü root'a ihtiyaç duymazken iOS sürümü, jailbreak'li cihaz gerektiriyor.

6. Sohbetleri susturun

Aile üyelerinizle veya iş arkadaşlarınızla dolu bir gruba mı üyesiniz? Bu grupların zaman zaman işe yaradığından şüphe yok, ancak muhtemelen çoğu zaman ilginizi çekmeyecek şeyler hakkında uyarılar alıyorsunuz. Sorun ise grubu terk etmeniz halinde diğer üyeleri kırmaktan çekinmeniz. Ama kuzeninizin yeni bebeğinin yaptığı "şirin" şeyler hakkında her defasında neden uyarı almak isteyesiniz ki?

Kendinizi kurtarmak için sessize almak istediğiniz sohbeti açın ardından Seçenekler > Sessize al seçeneklerine dokunun. Burada sohbeti sekiz saat, bir hafta veya bir yıl susturma gibi seçenekler bulacaksınız. Dilerseniz gruptan gelen uyarıları da kapatabilirsiniz.

7. Arama

Önemli bir telefon numarasını veya eposta adresini aramanız gerektiğinde, WhatsApp'ın dahili arama işlevini kullanabilirsiniz. Seçenekler > Arama yolunu izleyin ve aradığınız cümleyi girin.

8. Yıldızlı mesajlar

Eski mesajlar arasında ümitsizce gezinmek yerine, önemli mesajlar size ulaştığında onları işaretleyerek saklamak, daha etkili olmaz mıydı? Bunun için saklamak istediğiniz mesaja uzun dokunun ve ekranın üst tarafında beliren star simgesine dokunun. Yıldız eklediğiniz mesajlara Seçenekler > Yıldızlı mesajlar yolundan ulaşabilirsiniz.


Share/Bookmark